RDIO – Hvad hører du…?

Når det kommer til Rdio, så er jeg gennemført fan-girl, jeg har været solgt siden, jeg første gang fik det op at køre for cirka et år siden og er stille og roligt holdt op med at bruge Spotify.

Rdio er en musiktjeneste, hvor man kan høre musik – streamet – på samme måde som Spotify, TDC Play og WIMP. Tjenesten blev lanceret i August 2010 af den danske Skype-mand Janus Friis i USA – og nu forlyder det at Rdio endelig er kommet til Danmark.

Fordele ved Rdio:

Rdio er ikke bundet op på Facebook – det vil sige, at man – for det første 100% selv kan bestemme, hvem man bliver “musikalske venner” med, og ikke er tvunget til at overgive data til Facebook.

Det sociale aspekt af Rdio fungerer langt bedre end Spotifys. Når man logger ind på Rdio møder man et “skrivebord”, hvor de 12 plader ens kontakter har hørt mest bliver præsenteret. Derfor kan det betale sig at følge folk (man bliver ikke automatisk venner, man følger folk, ligesom på twitter), der har god musiksmag.
Jeg opdager tit plader, jeg havde glemt eksisterede – fx. er der (jf. screendumpet nedenfor) en eller flere af dem, jeg følger, der har hørt Michael Jackson. Samtidig opdager jeg ofte plader, som jeg ikke kendte – det er langt lettere at finde inspiration til ny musik via Rdio end det er på Spotify.

Rdio fungerer både i browseren (dvs. man slipper for at downloade et program – det er en fordel, hvis man for eksempel arbejder et sted, der har rigide regler for, hvad der må installeres på ens computer (hej DR)), der er et program, man kan downloade – og en application til telefonen (både iphone, android, windows phone 7, Blackberry).

Man kan desuden lave sin egen samling. Hvis man falder over en plade, man gerne vil have i sin “reol”, så tilføjer man den blot. Jeg synes, det er en fordel, fordi det bliver lettere at finde tilbage til noget man har hørt tidligere. Og man kan desuden shuffle sin samling og på den måde få en radiokanal, der spiller alle ens egne plader – og intet andet. Dette fungerer dog ikke i telefon-applicationen – desværre. Der skal man vælge en spilleliste eller en bestemt plade, man gerne vil høre.*

Hvis man søger på en sang eller en kunstner, får man en liste af sange, album, kunstnere – og andre brugeres spillelister, der indeholder den sang eller kunstner man har søgt på. Igen: god  måde at blive inspireret på.

Til nørderne: ja, Rdio fungerer med SONOS. (opdateret: Og har ifølge @steffentchr et “blændende godt API” )

RDIO

 

Ulemper ved Rdio:

Det er dødbesværligt at lave spillelister. Man skal klikke på en menu ved hvert af de numre, man ønsker at tilføje, og kan ikke tilføje hele album – med mindre man tilføjer hvert nummer – ét ad gangen.*

Udbuddet af skandinavisk musik er mere begrænset end på Spotify, til gengæld kommer de amerikanske plader umiddelbart hurtigere på Rdio.

Der mangler også en indbakke, a la den der er på Spotify (hvor der i øvrigt stadig mangler en udbakke, så man kan se, hvilke numre man allerede har sendt til folk). Man kan sende numre til hinanden præcis som på Spotify, men de bliver sendt som mail – og det er ikke helt optimalt, synes jeg.

Og som sagt, så er det også en stor ulempe, at man ikke kan shuffle hele sin samling – det ville være et kærkomment fix fra holdet bag Rdio.*

Der findes tre forskellige prisklasser:

web – hvor man kan streame via program og browser – 4.99 dollars
web og mobil – hvor man kan streame både fra web og mobiltelefon (og også kan synce til offline streaming) – 9.99 dollars
familieabonnement – ovenstående til to personer 17.99 dollars eller til tre personer for 22.99 dollars

Hvis Friis og co. lancerer video-udgaven af Rdio, Vdio, ligeså professionelt. som de har kørt Rdio, så tror jeg både Netflix og Hulu, skal overveje deres strategi i fremtiden. Måske lærte Friis alligevel noget af det lettere famlende Joost-eventyr.

Opdatering 10. marts:

Gode nyheder, der er nu kommet en mulighed for at spille ens musik-kollektion via app’en – spændende at se, hvad der bliver fikset i næste uge, hvor Rdio har varslet en større opdatering af servicen.

NewImage

*Se indlægget Rdio – nyt layout og bedre funktionalitet for flere features