Trump! Trump! Trump! (og det amerikanske politiske system).

IMG 9760
Taget 5. november 2016, få dage før valget, hvor mantraet Trump! Trump! Trump! genlød foran Trump Tower i New York.

Hvis man skal finde én god ting ved valget af Trump, så er det opblomstringen af politiske podcasts: De forklarende, de underholdende, de nørdede.

Først den lange række Crooked Media Podcasts:

Jon Favreau, Jon Lovett og Tommy Vietor er mændene bag Crooked Media. De havde alle en central placering i Obamas administration, blandt andet som taleskrivere eller talsmænd (læs mere her) – derfor har de et ekstremt godt netværk, som de bruger i deres udsendelser.
De tre står sammen for podcasten Pod Save America , der har taglinen: A no-bullshit conversation about politics. Deres tone er mere P3 end P1, dog med højt vidensniveau. De har lidt tendens til at blive indforståede og er nogle drengerøve, som jeg ville blive træt af at høre på, hvis niveauet ikke var så gennemgående højt. Men samtidig ville jeg heller ikke orke at høre 2-3 timers politisk radio om ugen, hvis de var tørre. De har oftest gæster, og det er her deres netværk kommer i spil, for man får lov at høre højtplacerede senatorer, guvernører, alskens politikere. I sidste uge talte de fx. med Al Gore.

En tanke, der dog gang på gang melder sig er, hvor interessant deres sort/hvide tilgang til politik er, fordi det netop er det de (/vi) kritiserer Trumps tilhængere for. Det er tankevækkende at så lidt diplomatiske folk, har stået for Obamas kommunikation.

Jon Lovett udgiver samtidig Lovett or Leave it , der har samme tema som Pod Save America, men formen er paneldebat – og samtalen forgår foran et publikum. Hvis gæsterne er gode, så er udsendelsen underholdende, men jeg ville dog prioritere Pod Save America, hvis jeg selv skulle vælge.

Tommy Vietor står for podcasten Pod Save the World, der løfter blikket fra den nationale politik til den internationale – dog stadig med amerikansk blik.

Udover Pod Save America , så synes jeg deres bedste podcast er Pod Save the People, der er lavet af aktivisten DeRay Mckesson. Den er klart præget af aktivisme og undergrund – bl.a. lavede han i maj ’17 et fint interview med Edward Snowden. Det er en tilsnigelse at sige, at den handler om Trump, for podcasten er nærmere opstået i en verden med Trump som præsident – og handler om dén verden.

Sidst men ikke mindst, så er det også værd at give Ana Marie Cox’ With Friends Like These et lyt. Podcastens mål er at diskutere synspunkter, det kan føles ubehageligt at tale om. Indimellem lykkes det – specielt, når Cox bliver udfordret på sin position som hvid og privilegeret.

Hvis man bevæger blikket væk fra Crooked Media, så har Washington Post også for alvor fået gang i podcasts:

Hvis man vil have det fulde overblik over alle de amerikanske præsidenter, så har de gennemgået hver og en – næsten en time pr. præsident i podcasten Presidential – en fin og enkel idé, som også findes i en dansk udgave Danske Statsministre – de er dog ikke nået helt så langt. Men så kan man jo starte med Kongerækken i stedet.

Washington Post har desuden netop påbegyndt podcasten Constitutional – der gennemgår den amerikanske grundlov, hvordan det blev til, og hvad den indeholder. Super interessant for politiske nørder.

Sidst men ikke mindst fra WaPo, så skal podcasten Can He Do That? , der handler 100% om Trump, også have et rosende ord med på vejen. Om ikke andet, fordi rammen er god – en ugentlig diskussion om, hvorvidt Trump politisk og juridisk kan tillade sig at tage de valg, han gør. Podcasten kom virkelig godt fra start, men kæmper lidt med formen pt., måske fordi Trumps administration tager så mange kontroversielle valg, at podcasten langt fra har eneret på diskussionen om, hvorvidt Trump kan tillade sig at gøre, det han gør.

Den erfarne podcaster Roman Mars, der i mange år har stået for design-podcasten 99% invisible har sammen med juraprofessoren Elizabeth Joh startet What Trump can teach us about con law – igen har vi fat på den amerikanske grundlov, men med Trump som præsident er der også masser at tale om.

To podcasts, der ikke direkte handler om den nuværende politiske situation, er The Long Game, der netop er lanceret, og Radiolabs More Perfect. Jeg synes dog, de er værd at nævne her, fordi de handler om de politiske systemer. The Long game har introteksten “We’ve lost sight of what institutions are and why they matter. The Long Game is a look at some key institutions, such as political parties, the U.S. Senate, the media, and the church.” Det vil sige en podcast, der forklarer systemet. De første afsnit er virkelig lovende. More Perfect forklarer den amerikanske højeste ret, fx. hvad er højeste rets rolle, og hvordan konstitueres den.

Tydeligvis er der masser at kaste sig over, når det kommer til amerikansk politik, men særligt de tre sidstnævnte podcasts, ville det være fantastisk at få mere af – gid nogen ville gå i gang med at forklare EU-systemerne på en oplysende og underholdende måde.

Opdatering:
Allan Lindemark anbefaler desuden New Yorkers podcast Politics and more.

Johannes Sebastian anbefaler Slates TrumpCast.

Mikkel Arre Spaghetti on Walls Rational Security.

Karen Gram-Skjoldager peger på Nate Silvers statistik nørderi i FiveThirtyEight Politics.

Og Lau AaenNPR’s Politics Podcast.

Mikkel Guldberg anbefaler Slates Political Gabfest og CBS’ Face The Nation Diary.

Glæder mig til at høre dem alle.