Virkelighedens krimier

Indimellem overgår virkeligheden fantasien, og det er tilfældet i det følgende tre True Crime-podcasts, der alle undersøger eller forsøger at opklare gamle kriminalsager.
West Cork er produceret af Audible og handler om mordet på den franske filmproducer Sophie Toscan du Plantier. Eller i virkeligheden er det historien om manden, der bliver mistænkt for at myrde hende. Det er den vildeste historie om jantelov, egoer, inkompetance og justitsmord(?).

Det Canadiske DR – CBC – har produceret to true crime-serier: Missing & murdered (to sæsoner) og Someone Knows Something (fire sæsoner). Begge serier er velresearchede med stærke fortællere. Missing & Murdered bliver fortalt af Connie Walker og er en del af et større CBC-projekt, der fokuserer på rettigheder for og mord på Canadas oprindelige befolkning, primært kvinder. Walker er efter min mening en lille smule irriterende – hun har tendens til at overforklare og tillægge kilderne følelser (show it, don’t tell it for f*****), men det er i høj grad en smagssag. Til gengæld har hun selv indiansk baggrund, og det giver en adgang, der er helt unik. Og særlig første sæson er den vildeste mest deprimerende fortælling om manglende rettigheder for en hel befolkningsgruppe.

Someone Know Something lever højt på en god fortæller, et rigtig godt eksempel på, hvordan en fortæller elegant fylder uden at stå i vejen. Hver sæson beskæftiger sig med en ny kriminalsag, og for mig svingede det lidt, hvor engageret jeg blev i historien.
Jeg gjorde den fejl, at jeg hørte de første sæson af M&M og SKS samtidig, det var forvirrende, da de taler med så mange mennesker, at det er svært at holde historierne ud fra hinanden. Så min anbefaling vil være: én ad gangen.

Alle tre podcasts er virkelig velproducerede og har krævet et stort og omfattende researcharbejde, men en anden bonus er, for en gangs skyld at høre podcasts på engelsk, som ikke er amerikansk producerede. Om ikke andet, så for sprogtonens skyld ( <3 hver gang canadierne siger about ).